28.11.11

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 22/12/2010

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο θα επηρέαζε την ζωή μου,την καθημερινότητα μου,μια τρίλεπτη δήλωση,ένα σύντομο διάγγελμα,όπως συνηθίζεται να λέγεται,του Πρωθυπουργού μας την άνοιξη του 2009.Δεν περίμενα ότι μέσα από μιά τόσο ειδυλλιακή εικόνα,από το γραφικότατο λιμανάκι του Καστελόριζου,θα έβγαινε η είδηση,η απόφαση ότι έπρεπε να προσφύγουμε σε μηχανισμούς στήριξης, για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Είπαμε ότι την σημερινή εποχή ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα,όμως τέτοια απότομη διέλευση από την άνοιξη στον χειμώνα,ομολογουμένως δεν την φανταζότανε κανείς. Καταιγίδες μέτρων,πάγωμα μισθών,περικοπές συντάξεων,απώλειες κεκτημένων,βροχές φόρων,χιονοστιβάδες προστίμων,ανεργία κ.τ.λ.μαύρα και άραχνα παντού.
Αρχικά,όπως οι περισσότεροι,αποδέχτηκα ότι πράγματι πάθαμε κρίση. Μία κρίση για την οποία,όπως αυτοί λένε,φταίμε όλοι. Το παραδέχτηκα. Το πήρα απόφαση και ως σωστός και πειθαρχημένος πολίτης,άρχισα τους υπολογισμούς. Πρέπει να βγάλουμε τις δόσεις. Όλοι μαζί. Αυτοί χρωστάνε περίπου 300 δις ευρώ. Εγώ όμως,μόνος μου,χρωστάω,ένα στεγαστικό για το σπίτι που αγόρασα και θα το ξοφλήσω όταν γίνω 73,πρώτα ο θεός,ένα επισκευαστικό,τρία καταναλωτικά,έχω δόσεις για κάποιες προκαταβολές πέντε μισθών που πήρα και δόσεις για δύο πιστωτικές κάρτες. Εκτός όμως από αυτά,έχω και τα λεγόμενα,πάγια έξοδα. Τα σταθερά. Αυτά που μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, πρέπει να πληρωθούν. Φως,νερό, τηλέφωνο,κοινόχρηστα,τέλη κυκλοφορίας,ασφάλεια, δόσεις για την εφορία,το ΤΕΒΕ,το ΙΚΑ,κ.τ.λ.Εκεί μπερδεύτηκα. Με τα λοιπά. Στα χοντρά κατάφερα και έβγαλα μια άκρη. Άλλωστε,όταν έκανα στο παρελθόν κάποια ανοίγματα,είχα υπολογίσει ότι μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει θα έπαιρνα την σύνταξή μου και έτσι θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου και παράλληλα να συνεχίσω να ζω αξιοπρεπώς. Κούνια που με κούναγε. Υπολόγισα χωρίς τον ξενοδόχο. Έχασα την μπάλα.
Από τα,και τα λοιπά!!!!
Χρόνια τώρα,συνήθιζα να βγαίνω 2-3 φορές την εβδομάδα,με τους φίλους μου για να πιούμε κανένα ποτηράκι ούζο ή ρετσίνα,στο κέντρο στη μοδιάνο ή στην παραλία, στο Καραμπουρνάκι. Φυσικά για μεζέδες μη φανταστείτε ότι παραγγέλναμε τίποτα αστακούς, μπον φιλέ ή συναγρίδες. Κανα κολιό παστό,κανένα λάχανο τουρσί,ταραμά,μύδια σαγανάκι, για να φτουράν στο βούτημα,με ποτό ρετσίνα Μαλαματίνα ή τσίπουρο χύμα. Σιγά σιγά διαπίστωσα ότι και αυτά ακόμη τα φτωχά μεζεδάκια άρχισαν να περιορίζονται. Έτσι όπως πάμε φοβάμαι πως θα καταλήξουμε στα ξεροσφύρια.
Αραιά και που,πηγαίναμε κάνα θέατρο,κανένα σινεμά συχνότερα,για να δούμε και να ξεσκάσουμε καμιά επιθεώρηση,πρόζα,κωμωδία,περιπέτεια κ.τ.λ. Χωρίς να το καταλάβω έφτασα στο σημείο να βλέπω,μόνο και συνεχώς, στην τηλεόραση, στο σπίτι μου,Κίτρινο τύπο, Αθέατο κόσμο,Αλ τσαντίρι,Αυτιά, Χατζηνικολάου,κ.τ.λ.Το χειρότερο είναι ότι τους βλέπω,μερικούς,σε ΗΟΜΜΕ CINEMA στερεοφωνικά,σ ένα συγκρότημα το οποίο αγόρασα,φυσικά με δόσεις.
Τα Χριστούγεννα,το Πάσχα,τα καλοκαίρια,με τα δώρα,αυτά που παλαιά λέγαμε 13ος και 14ος μισθός,βουλώναμε κάποιες τρύπες και με ότι περίσσευε κάναμε και μερικές υπερβολές. Κανένα κιλό σοκολατένια μελομακάρονα, παραπάνω από τα απαραίτητα,από τα ακριβά του Αγαπητού,το Πάσχα λίγα τσουρέκια του Τερκενλή,έπαιρνα μερικά μικρο δωράκια,όχι τίποτα σπουδαίο,για τα παιδιά,τη γυναίκα,τα ανίψια τα βαφτιστήρια,τους παππούδες και τις γιαγιάδες, έτσι για την χαρά. Πηγαίναμε μερικά σαββατοκύριακα κοντινές εκδρομές στην Χαλκιδική,τα καλοκαίρια,στο Φαλακρό το χειμώνα, για σπάσουμε την μονοτονία. Τελειώσανε αυτά. Κόψε από εδώ κόψε από εκεί,σταμάτησα να πηγαίνω και στο γήπεδο, για να μαζευτούν τα λεφτά της περαίωσης. Δυστυχώς οι παλαιές τρύπες παραμένουν αλλά το χειρότερο είναι ότι ανοίγουν διαρκώς καινούργιες. Μπάζει από παντού. Και αυτές οι ρημάδες οι τρύπες δεν μπορεί να μείνουν ανοικτές. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
Αλλιώς έρχονται οι κλητήρες. Μπαίνεις στον Τειρεσία. Μπαίνουν τόκοι υπερημερίας. Μπαίνουν πρόστιμα. Μπαίνεις σε μπελάδες. Πρέπει να κόψεις το κεφάλι σου και να πληρώσεις,υποχρεωτικά. Πολλοί μπήκαν και φυλακή. Ο νόμος είναι νόμος και όσο αφορά αυτά τα χρέη είναι πολύ αυστηρός. Ελαστικός είναι σε αυτούς που χρωστάνε εκατομμύρια. Οπότε αναγκαστικά πληρώνεις τα υποχρεωτικά και κόβεις τα προαιρετικά.
Κατά καιρούς,για να ικανοποιήσω την ματαιοδοξία μου έπαιζα και μερικά παιγνίδια,χωρίς να είμαι εκ πεποιθήσεως κουμαρτζής. Απλά όταν είχε JACK POT,το JOKER,το LOTTO,το λαϊκό λαχείο,έπαιζα κάνα τάλιρο κανένα δεκάρικο,έτσι ώστε να κάνω ποιο πλούσιο το πρόγραμμα των ονείρων μου. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ κουραστικό να βλέπεις συνέχεια τον Τσαμτσίκα,τον Άδωνι,τον Αυτιά κ.τ.λ και να τους ακούς να τσιρίζουν και μάλιστα στερεοφωνικά,στην προσπάθεια που κάνουν για να περιγράψουν την σύγχρονη πραγματικότητα. Σήμερα τελειώσανε αυτές οι συνήθειες. Το τελευταίο λαχείο που έπαιξα,ήταν ένα που αγόρασα από την φιλόπτωχο της ενορίας του Αγίου Νικολάου,που θα κλήρωνε ένα εικόνισμα της Παναγίας[βοήθεια μας]και τα έσοδα προορίζονταν για συσσίτια απόρων της περιοχής μου. Καλά που το πήρα. Ένας άλλος που δεν αγόρασε λαχείο και τους έδιωξε,κατέβασε πέτρα στα νεφρά και αναγκάστηκε να πουλήσει ένα μικρό χωραφάκι ποτιστικό, που είχε πάρει προίκα,για να πληρώσει τα έξοδα. Θεία τιμωρία. Εγώ,Δόξα τω Θεώ,αν εξαιρέσουμε λίγη πίεση και λίγη μελαγχολία,είμαι μια χαρά. Παίρνω μισό LEXOTANIL και κοιμάμαι σαν πουλάκι. Ούτε να ονειρευτώ προλαβαίνω.
Πιστεύω ότι κατά βάση είμαι ισορροπημένος και συντηρητικός. Σε γενικές γραμμές κάνω καλό κουμάντο. Θεωρούμαι αξιόπιστος,σοβαρός και καλός πελάτης. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Είχα όλα τα εχέγγυα.
Πάνω κάτω τα έφερνα βόλτα. Τελευταία όμως άκουγα έναν θόρυβο,ανησυχητικό, κάτω δεξιά και μπροστά, ένα συνεχές ελαφρύ σφύριγμα με προειδοποιούσε,για μέρες. Πρέπει να τονίσουμε πως και τα αυτοκίνητα παθαίνουν κρίση αλλά με μια διαφορά. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ,για να προλάβεις να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα. Εγώ ως συνήθως άκουγα μουσική. Επομένως τα 600 ευρώ που πλήρωσα γιά μπαταρία,δυναμό,ακρόμπαρο χώρια τα εργατικά, ήταν τζάμπα. Χάρη μου έκανε ο μάστορας. Άλλωστε τι να έκανα,ένα και μοναδικό το έχουμε. Την σήμερον ημέρα,χωρίς αμάξι, δεν κάνεις βήμα. Αυτοί οι μπαγάσηδες όμως ξέρουν πόσο απαραίτητο είναι το αυτοκίνητο σε μία οικογένεια και μέσω αυτού προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να ξεχρεώσουν. Φόρο να το αγοράσεις,φόρο να το πουλήσεις, φόρο να το κινήσεις,φόρο να το συντηρήσεις,φόρο στα καύσιμα,φόρο στα καυσαέρια,φόρο στους ίππους, τελικά έχουν βάλει τόσους φόρους πάνω στο αυτοκίνητο ,τα γαϊδούρια,και θα καταλήξουμε όλοι να καταθέσουμε πινακίδες. Ύστερα θα καταθέσουμε τα όπλα!!!!
Αν και πιστεύω ότι κρύβει κάτι ύποπτο η φράση,η φτώχεια θέλει καλοπέραση,κάνω υπομονή, προσπαθώ να αγνοήσω τα προβλήματα και προσποιούμαι ότι καλοπερνάω. Ακούω για απολύσεις,μετατάξεις,πτωχεύσεις και τα λοιπά. Όπως ακριβώς σκέφτονται οι περισσότεροι Νεοέλληνες, είπα μακριά από μένα και όπου θέλει ας μπει.
Τώρα τελευταία όμως,αρχίσανε να ακουμπάνε και μένα. Άρχισε να πονάει. Χωρίς προειδοποίηση,ξεκίνησαν να επηρεάζουν την καθημερινότητα μου. Αμφισβητούν τα απλά και γήινα. Αυτά που είναι δίπλα μας και προσδιορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Αυτά που για τους περισσότερους, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Με την εφαρμογή του μνημονίου είναι πέρα από βέβαιο ότι χάνουμε πολλά. Κάποιοι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα έρθουν χειρότερες μέρες.
Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ στις παράπλευρες απώλειες του μνημονίου και στα λοιπά. Αναφέρομαι σε όλα αυτά τα πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ αναγκαστικά να περιορίσουμε.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως όταν οι άνθρωποι αλλάξουν συνήθειες, αλλάζουν χούγια,στερούνται τα πράγματα που κάνουν κέφι,πιέζονται και χάνουν την σειρά τους και το πρόγραμμα τους,ζορίζονται ακόμα και για τα φτηνά και απλά τους γούστα,υπάρχει η πιθανότητα να χάσουν την υπομονή τους και την ψυχραιμία τους. Όλοι αυτοί που χάνουν ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαν αυτονόητο,δικό τους,απλό αλλά κατά την δική τους εκτίμηση σημαντικό,αυτό που για τους ίδιους ορίζεται,ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ,μπορεί να αλλάξουν τροπάριο.
Παλαιά οι επαναστάσεις ξεκίνησαν από τα εργοστάσια, από τα χωράφια, από τα πανεπιστήμια. Λέτε οι καινούργιες να αρχίσουν από τα γήπεδα,από τα καφενεία,από τις παραλίες κ.τ.λ από εκεί δηλαδή που οι καθημερινές μας συνήθειες άρχισαν και αυτές να γίνονται άπιαστα όνειρα.
Λέτε να πάθουν καμιά πλάκα και να τους έλθει αιφνιδιαστικά κανένα μπούγιο από εκεί που δεν το περιμένουν!!Λέτε να τους ορμίσουν και να τους πλακώσουν στο ξύλο, ορδές διαμαρτυρόμενων καπνιστών!!!!!!Φαντάζεστε ενώ έχουν πάρει δρακόντια μέτρα για την επέτειο του πολυτεχνείου να τους επιτεθούν ''παράπλευρα'' οι σύλλογοι βαρελοφρόνων!!!!!!


Χτύπος και υπογραμμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: